Kleur van de kaft

De kaft wordt bekleed met (kunst)leer of een ander materiaal. Voor deze boeken wordt meestal een kunstleer uitgezocht waarbij eventuele leeslinten en de kleur van het schutblad in een bijpassende teint worden gezocht. Maar natuurlijk is een ander materiaal zoals canvas of linnen ook mogelijk. Meestal heb ik een aantal kleuren kunstleer in beperkte voorraad. Aangezien foto’s van het leer er op ieder beeldscherm anders uitzien is het moeilijk om op die basis een kleur uit te zoeken. Kunstleer is er in verschillende diktes en flexibiliteiten en niet iedere kleur leer leent zich voor een kaft met afbeelding.

Kunstleer heb ik beschikbaar in de volgende kleuren:

– Groen, paars, zwart, wit, middenbruin, donker bruin

Kleur nummers 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9 en 10 zijn gemaakt van mooi dun, flexibel materiaal dat zich uitstekend leent om over een verdikte afbeelding getrokken te worden.

Kleur nummers 5 en 7 zijn van dik materiaal en laten zich slecht over een verdikte afbeelding trekken. Deze komen het beste tot hun recht over een boeken met gladde kaft. Met verwarmen kun je dit materiaal nog wel een beetje vormgeven, maar of de gewenste afbeelding lukt, kun je alleen maar proefondervindelijk achterkomen.

Kleur nummer 6 past qua materiaal goed bij kleur nummer 9. Hierdoor is het mogelijk beide kleuren leer te gebruiken in 1 boek: de hoeken en/of de rug kunnen een accent krijgen door met de tweede kleur een extra laag leer aan te brengen.

Sinds kort heb ik ook echt leer. Ik heb een aantal vellen uitgezocht van mooi dun en soepel materiaal. Hierdoor zal het zich goed gedragen over een symbool. Het leer is door en door geverfd en niet alleen oppervlakkig gespoten. Het voordeel daarvan is dat bij beschadiging, er geen kleurverschil optreedt. Om het mooi te houden, moet echt leder wel onderhouden worden. Bij goed onderhoud is het duurzamer dan kunstleer. Leer is gemaakt van de huid van een dier. Dat betekend dus ook dat er littekens in de huid kunnen zitten, of plekken die anders reageren met de kleurstof. Daarnaast kunnen er dikte-verschillen in zitten. Bij kleine boeken is daar aardig rekening mee te houden, maar bij boeken van A4 formaat minder. Het gebruik van echt leer is dus een bewuste keuze met zijn voor- en nadelen. Voordat ik een boek bind met echt leer, zal ik wel corresponderen over de aanwezigheid van littekens en dergelijke en foto’s via mail versturen.

Op dit moment heb ik hertenleer in de kleur zwart. Dit leer voelt zacht aan.

Rundleder heb ik in de kleuren groen, licht bruin, bruin en bruin gemeleerd. Rundleder voelt iets harder/ gladder aan.

Als er veel vraag is naar echt leder, zal ik ook proberen om er meer kleuren van in voorraad te nemen. Op bestelling leveren is echter niet mogelijk omdat veel leer in bijzondere kleuren alleen oppervlakkig gespoten wordt. Daarnaast is veel leer van een minder soepele kwaliteit en alleen te gebruiken zonder symbool.

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie