Historisch

Moderne bindwijze versus historische bindwijze
Met de jaren en over de verschillende continenten heeft het boek een sterk wisselend uiterlijk ondergaan. Vroeger werden pagina’s aan touwen of leren repen geregen, waarbij de touwen doorgaans zichtbaar bleven of weggewerkt werden in het papier.  Daarnaast werd gebruik gemaakt van 2 cm dik hout als kaft, waar de touwen aan vastgemaakt werden. Tegenwoordig worden de goedkopere boeken helemaal niet meer genaaid, maar gelijmd. De duurdere boeken worden nog wel genaaid, maar niet langer aan touwen. De zichtbare bindingen hebben echter hun charme nog niet verloren waardoor soms door karton op de rug te plakken, de indruk wordt gewekt dat een boek op ouderwetse wijze gebonden is.
Na 1600 heeft de boekbinder de traditionele methode achter zich gelaten omdat deze teveel tijd kostte. Daarnaast zijn er ook stevige lijmmiddelen ontwikkelt die een en ander waarschijnlijk ook minder noodzakelijk maakten.
 
– Onderstaand enkele foto’s van de codex magica: een gedownload ebook dat is ingebonden. Voor dit boek is extra dik materiaal voor de kaft gebruikt; 1 cm dik hout. Aan de boven- en onderkant is een versiering aangebracht met verschillende kleuren garen.

– Dan een voorbeeld van een kinderboekenserie die aan het inbinden ben: Phillip Pullmans ‘ His dark materials’ ofwel het boek bij de film ‘The golden compass’. De serie bestaat uit 3 boeken die ik als ebook gedownload heb en vervolgens uitgeprint in katernen van 16 pagina’s. Het leek me toepasselijk om de boeken in een koperkleurig leer te binden en de schutbladen te voorzien van stempels met compasrozen. Daarnaast wou ik proberen om zelf messing sloten te maken, iets waar ik nog wel wat oefening in kan gebruiken: het messing is hard en bijna niet te zagen. Een groter formaat sloten zou ook al helpen. Op de voorzijde zijn de muiters van de sloten te zien, de rest moet nog gemaakt worden.

His dark materials - voorkant

His dark materials – voorkant

  1. #1 door Eric! op januari 24, 2011 - 3:35 pm

    Hallo Annemieke,

    Je site ziet er mooi uit! Fijn dat ik een paar voorbeelden heb: je historische boeken zien er ook erg mooi uit. Heel erg mooi zelfs, dat brengt me ook weer op een idee.
    Omdat tot deze week toe elk ‘vrij’moment dat ik in de planning had doorkruist werd, stel ik voor dat ik woensdag via de mail op de hoogte hou van wat ik momenteel in het hoofd heb. Wel eens geexperimenteerd met latoenkoper? Goed te bewerken vellen zacht en geel koper, leent zich uitstekend voor eigen ontwerpen in (sier-)beslag.
    Met vaste hand kun je ook gedetailleerd werken en het beslag vastnagelen op de kaft.

    We spreken elkaar spoedig.

    Vriendelijke groet,

    Eric

Plaats een reactie